Ameland in alle seizoenen

Al aan boord van de Oerd of Sier komt het gevoel over u er echt op uit te zijn!
Op het bovendek ontdekt u de rust van het wad. Ameland is fietsen door de duinen, langs strakke dijken over de ruime fietspaden een waar genoegen. Wandelen over het strand is uitwaaien van lichaam en geest. De roemrijke historie van Ameland ervaar in de authentieke dorpskernen van met name Hollum en Ballum. Uitrusten is ook lekker lui op het warme strand of een duinpan liggen.Knusse terrassen zijn overal.

Ameland heeft vier pittoreske dorpen, 3.500 inwoners, 27 kilometer lang en is maximaal vier kilometer breed. Eén van de Nederlandse Waddeneilanden, maar wel een eiland met een heel eigen natuur, cultuur én historie.

Hollum
Hollum is een plaats waar u veel van die fraaie, historische commandeurshuizen zult aantreffen. In één van de meest kenmerkende vindt u het cultuurhistorisch museum ‘Sorgdrager’.
U herkent Hollum al van verre aan de mooie zadeldaktoren uit de twaalfde eeuw, aan het eind van de 15e eeuwverwoest door de watergeuzen, in 1678 herbouwd. Bij Hollum staat vuurtoren: 59 meter hoog, oorspronkelijk gebouwd in 1880 en met zijn lichtsterkte van 4,5 miljoen kaars (2000 W) één van de sterkste ter wereld.

Paardenreddingsboot te Hollum
Wie het nog nooit gezien heeft moet zeker gaan kijken: het uitrukken van de oude Amelander reddingboot. Tien paarden trekken de boot resoluut over het strand, door de branding de zee in. Eens per maand is dit in Hollum mee te maken. Data van de demonstraties: zie de Amelander agenda www.amelander.nl

Ballum
De ‘Heren van Ameland’, het adellijke geslacht Cammingha, woonde vroeger (van de vijftiende tot de zeventiende eeuw) in Ballum. Waar vroeger hun kasteel stond ligt tegenwoordig het gemeentehuis van het eiland. Het slot van de heren van Cammingha is al lang verdwenen, de kapel bij hun kasteeltje is er ook (sinds 1832) niet meer, maar uit die kapel is wel een heel bijzonder preekgestoelte bewaard gebleven. Deze werd in 1604 gemaakt en is nog in gebruik in de Nederlands Hervormde kerk. Op het kerkhof van Ballum is de imposante grafkelder van Wijtzo van Cammingha.

Nes
Nes herbergt het Amelander heden en verleden in zich. Prachtige commandeurshuizen uit de “gouden eeuw” naast gemoedelijke cafés, gezellige restaurants en winkels. Nes is gebouwd rondom de vrijstaande toren van het dorp. Dit is een voormalige vuurtoren
Noemenswaardig is ook de korenmolen De Phenix, die stamt uit 1880. Verder heeft Nes een groot Natuurcentrum, waarin u kennis maakt met de natuur en landschap van ons mooie eiland. Hiervan uit worden veel leuke excursies over het hele eiland verzorgd. Data en plaats van de excursies: zie de Amelander agenda www.amelander.nl

Buren
Rixt heette ze, in haar onderhoud voorzag ze door bewust schepen te laten stranden en de overblijfselen te jutten. Volgens de overlevering misleidde ze schepen door met een lantaarn in de duinen te lopen. Het beeld van Rixt is te vinden in de kern van het dorp. Buren was altijd het dorp van boeren en jutters. De dorpse bebouwing zijn veelal boerderijen, waarvan veel zijn omgebouwd tot moderne groepsaccommodaties.
Veel historie vindt u terug in het landbouw en juttermuseum. In het levendige landbouwdeel is te zien hoe het er rond het jaar 1900 op een Amelander boerderij geleefd werd. En voor wat het juttersdeel betreft: veel van wat de activiteiten van ook Rixt opleverden is hier te zien.

 

Vrije natuur

De Waddenkust, de kwelder, de polder, het bos, duinen, het strand en de Noordzee… in een een fietstocht komen ze langszij. Telkens is het geniet van de diversiteit en blijvende stilte.

Het Oerd, is sinds 1938 officieel een Natuurmonument. Het Oerd is een duinlandschap met een bijzonder rijke vogelpopulatie: zo’n vijftig vogelsoorten broeden er.

De Hon
Meer oostwaarts vindt u Het Hon. Een grote zandvlakte uitgestrekt tot aan het Pinke Gat. Aan de waddenkant groeit ondermeer het lamsoor: in de bloeitijd (einde zomer) ligt er daardoor een paarse gloed over de vlakten.
meer over Het Hon >>>

Nieuwlandsreit - Het natuurgebied Nieuwlandsreit, westelijk van het Oerd, wordt af en toe overstroomd door de waddenzee. Het resultaat is een bijzondere natuurlijke rijkdom: naast tal van vogelsoorten die hier broeden is Nieuwlandsreit ook speciaal vanwege de uitzondelijke vegetatie.

Wad en Noordzee - Het Waddengebied is bij eb een uitgestrekte vlakte vol banken en kreken, én een onmisbaar foerageergebied voor honderdduizenden vogels. En natuurlijk de Noordzeekust met z’n eindeloze branding, de duinen en blanke stranden…

Vakantie - Wie zijn vakantie op de Waddendiamant verbrengt krijgt de kans niet zich te vervelen. Wat het droog en zonnig weer betreft scoort Ameland hoog. Door het koele Noordzeewater valt er op het eiland minder regen, dan op het vasteland, het aantal zonuren ligt daarentegen weer hoger.


Activiteiten

Fietsen, wandelen
90 kilometers fietspaden slingeren zich door een wisselend landschap,
Elke dag een andere route (kaart is hier af te drukken) )

Anders erop uit!
Sportvissers kunnen te kust en te keur vissen langs Wad of Noordzee. Voor wie van varen houdt zijn er boottochten naar de Robbenbank, Terschelling en Schiermonnikoog.
Een strandrit met de Strandexpress naar natuurgebied Het Hón is een unieke gebeurtenis.

Paardrijden
Te paard kan de menner het eiland verkennen. Langs het strand of over het ruiterpad. Het kan op Ameland.


Een partij tennis of bowlen is er mogelijk. Wie hogerop wil stapt in Ballum in een vliegtuig voor een rondvlucht. Voor degenen die het eiland van klein naar groot willen bekijken zijn er speciale parachute-arrangementen. Wie na al deze activiteiten een rustdag wil, kan zich ontspannen in sauna, whirlpool of Turks bad.

Mooie ruime stranden
Als altijd zijn zee en strand inspirerend en ook ontspannend. Ameland heeft maar liefst 27 km blank Noordzeestrand, de grote trekpleister van het eiland. U kunt er eindeloos lang wandelen, uitwaaien, schelpen zoeken of kastelen bouwen. Ruimte zat voor sport en spel. 's Zomers paradijslijk voor jong en oud. Op de vier bewaakte badstranden, ter hoogte van de dorpen, kunt u onder bewaking zwemmen in de Noordzee.

Kinderspeelplezier
Wilt u stille kinderen? Dan kunt u dagen doorbrengen in het recreatiegebied De Vleijen, een waterspeelterrein met een oppervlakte van maar liefst 15 ha. Kinderen kunnen er naar eigen lust poedelen en spartelen, klimmen en klauteren, duiken of spelevaren. Boog-, hang- en touwbruggetjes vormen de verbindingen tussen vele speelterreintjes.

De Aanleg
Bij Hollum ligt het dagrecreatieterrein De Aanleg. Een dagrecreatiepark aansluitend op de noordelijke duinenrij en het Noordzeestrand waar recreatie en natuur op een verantwoorde manier samen gaan. Het 75 hectare grootte gebied bestaat uit een natuurontwikkelingsgebied, een dagrecreatieterrein met allerlei speeltoestellen, en een golfbaan

Golfen
Een mooie voorziening is een schitterend gelegen 9 holes. Veel leden van de golfclub zijn van buiten het eiland. Les in het edele spel kunt u er krijgen op de golfschool. golfbaan.


Hoe bereikt u Ameland?

Bootdienstregeling
Vanaf Holwerd verzorgt rederij Wagenborg met een aantal comfortabele veerboten de overtocht naar Ameland.
Die overtocht duurt ongeveer 45 min. Voor informatie over afvaarten kunt u bellen met de Informatielijn van rederij Wagenborg: 0900 – 4554455 (€ 0,35 p/m).
De veerboten hebben voldoende capaciteit voor personenvervoer: voor individuele overtochten kunt u niet vooraf te reserveren. Wel verdient het aanbeveling te reserveren voor grotere groepen en voor de overtocht van auto’s en caravans. Tel. (0519)-546111.
Uw reis naar Holwerd
Per auto/motor/fiets bereikt u Holwerd via Leeuwarden- Stiens of via Groningen – Dokkum. Wanneer u de auto niet meeneemt naar het eiland kunt u deze parkeren op het parkeerterrein bij Holwerd. Het parkeerterrein is dagelijks geopend van 30 minuten voor aankomst van de eerste boot tot 15 minuten na aankomst van de laatste boot.
Op Ameland
Op de pier bij Nes staan bussen en taxi’s klaar die u op Ameland naar uw vakantieadres kunnen vervoeren.
Komt u met een grotere groep dan kunt u vooraf een bus reserveren.

Meer informatie? Ameland Internet - Website: www.ameland.org